
Schedule of Inspection:  Alterations to dwellings 
 
Inspection of Work 
 
 
When contacting the Building Control department for an inspection it is useful if 
you can give the following information: 
 
1. The inspection required 
2. Preferred time of visit 
3. Application number 
4. Site address 
5. Builders name 
6. Contact name and telephone number 
 
This will help the inspector provide you with the best service.  It is important that 
you request all of the relevant inspections for your works so that a certificate can 
be issued on completion. 
 
Inspections should be booked the day before or no later than 10:00am on the 
day of the visit by calling 01243 534681. 
 
You or your builder must notify the Council before commencing work and 
at the following stages when applicable: 
 
1. At commencement.  
2. Before covering any drains / soakaways. 
3. When any above or below ground drainage is complete and on test. 
4. When supporting structure and / or beams / lintels are placed before 

they are covered up. 
5. Pre-plaster when insulation and damp proofing etc can be inspected. 
6. On completion of the work. 
 
Please note: additional inspections/site visits may be required due to departures 
from the approved plans or unforeseen circumstances. If at anytime it seems 
likely that your total chargeable inspection time is going to exceed your quoted 
inspection fee we will contact you to discuss this.   
 
 
 
 
 
 
 
 



The following information will be required, where applicable, as the work 
proceeds. 
 
• If your Full Plans application has been approved with conditions, work 

should not start on the element to which the condition relates until the 
outstanding information has been approved, e.g. beams, roof trusses, pre-
cast concrete floor systems, etc. 

 
• A copy of the Gas Safe/HETAS/OFTEC certificate. 
 
• A copy of the electrical installation certificate. 
 
Building Over Sewer – Section 18 of the Building Act 1984 
 
Before works are commenced you should ensure that works do not involve 
building over a sewer. 
 
You may wish to contact Southern Water Services if you have shared drainage 
on the site (Contact number can be found at www.southernwater.co.uk).  
 
Planning Permission 
 
Obtaining Building Regulations approval does not constitute an application under 
the Town and Country Planning Acts and therefore you should ensure that 
planning permission is not in fact required, or that it has already been granted, 
before you proceed with your development. 
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